BADAR SDAR SERTAI SEMINAR 60 TAHUN PASCA TRAGEDI NATRAH

Perasmian oleh Tn. Hj Selamat b. Paigo, Ketua Penolong Pengarah Bah. Pengurusan Masjid JHEAINS

Sabtu 10 April 2010 bertempat di Masjid Qariah Sikamat, pihak Badar bersama ahli-ahli Persatuan Sejarah dan Kelab Adat Perpatih SDAR telah menghadiri Seminar 60 Tahun Pasca Tragedi Natrah Menghayati Perjuangan Bangsa dan Agama anjuran Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan seremban dengan kerjasama Bahagian Pengurusan Masjid JHEAINS.

Sebahagian ahli Badar yang menghadiri Seminar Pasca 60 Tahun Tragedi Natrah

Seminar ini bertujuan mendedahkan sejarah Natrah dan hubungkaitnya dengan perjuangan  membina kekuatan kesatuan umat Islam Melayu . Ini kerna tragedi natrah telah membawa demonstrasi besar-besaran dikalangan umat Islam bagi menyelamatkan akidah dari tergadai. Seluruh umat Islam Melayu bangun dan bangkit demi mempertahankan kesucian akidah mereka serta menanggalkan pakaian kelompok masing-masing.

Sesi Rehat : Menjamah Hidangan Yang Disediakan

Datin Fatini bt. Yaakob semasa sesi soaljawab

Seminar ini mengetengahkan ceramah yang disampaikan oleh Datin Fatini bt. Yaakub selaku pengarang buku Natrah : Cinta ,Rusuhan dan Air Mata . Guru Sekolah dato’ Abdul Razak, Hasmahan Abdul Rahman berkata, pentingnya pelajar diberi pendedahan dalam bentuk seminar berhubung isu Natrah kerana masih ramai tidak mengetahui dan mengenali insan bernama Natrah dalam sejarah.

Buku Tulisan Datin Fatini

Seminar ini menarik penyertaan seramai 400 orang pelajar, guru-guru Kafa dan masyarakat setempat. Kehadiran para peserta Badar SDAR akan dapat meningkatkan kefahaman tentang salah satu tragedi penting yang berlaku di dalam sejarah umat Islam  Melayu bagi mengembalikan semula kesatuan dan izzah muslimin.

 

Liputan Seminar Natrah di Sinar Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s