Isra’ dan Mikraj Penjana Kegemilangan Ummah

15 Julai, satu ceramah Isra’ dan Mikraj telah diadakan di Masjid Al-Quds Sdar peringkat sekolah. Program ini telah dikendalikan oleh Jawatankuasa Badar Sdar dan jawatankuasa Masjid al-Quds. Ceramah pada malam tersebut telah disampaikan oleh Al-Fadhil Ust. Abd. Malik b. Norakit Pensyarah IPG Raja Melewar.

Antara intipati penekanan ceramah beliau ialah pengertian Israk dan Mikraj serta bagaimana membina remaja masjid dan remaja qurani. Beliau juga turut menjelaskan keadaan umat islam masa kini serta cabaran pembinaan remaja qurani. Penceramah juga mengingatkan para pelajar agar mengambil berat soal solat terutama solat berjamaah. Ini kerana ia merupakan rahsia kegemilangan umat Islam. Penceramah berjaya menarik perhatian para pelajar dengan alunan nasyid dan  lagu yang berbentuk nasihat serta  zikir-zikir mengingati allah.

Sambutan pada malam itu amat memberansangkan dari para pelajar Sekolah Dato’ Abdul Razak.Majlis ceramah itu turut dihadiri oleh Tuan Pengetua Cemerlang Tn. Hj. Zakaria, PK 1 Tn. Hj. Sahak b. Ahmadun, PK HEM dan  para guru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s