Badar Sdar di Konsert Demimu Al-Aqsa

Nilai 17 Julai – Badar SDAR telah menghadiri dan menyertai Konsert Demimu Al-Aqsa (KONDAQ) yang diadakan di Stadium Tertutup Nilai.Kira-kira 3000 hadirin yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat membanjiri Stadium Tertutup Nilai bagi menyatakan sokongan padu buat Palestin dalam Konsert Demimu Al-Aqsa yang sedang berlangsung ketika ini.


Konsert Demimu Al-Aqsa ini dianjurkan secara bersama oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Cawangan Seremban, Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA), Aman Palestin Berhad, Kelab Remaja ISMA (KRIM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Konsert yang diadakan untuk menanam kesedaran dan kefahaman rakyat Malaysia tentang isu Palestin ini menampilkan pelbagai agenda menarik seperti persembahan nasyid oleh kumpulan Shoutul Harakah, Mestica, Daei dan Interaksi, deklamasi puisi oleh Dr Lim Swee Tin dan Nisah Haron, pidato oleh Presiden PEMBINA, tayangan multimedia dan pameran.

Program pada malam tersebut juga telah berjaya mengumpul sumbangan untuk Palestin daripada orang ramai yang hadir sebanyak RM20,751.

Rata-rata penggerak Badar berpuas hati dengan penganjuran konsert ini kerana ia menampilkan kelainan dalam menyedarkan isu Palestin. Persembahan mantap kumpulan Shouhar (Shoutul Harakah) yang didatangkan khas dari Indonesia telah membakar semangat para hadirin yang hadir terutama generasi muda dan para pelajar.

Sdr. Ahmad Syafiq Aizat selaku Presiden Badar berharap agar penampilan konsert ini dikekalkan bagi menyemarakkan kesedaran membela perjuangan umat Palestin menerusi wadah nasyid dan kesenian Islam. Beliau menasihatkan para penggerak Badar Sdar agar memanfaatkan ruang dan peluang agar turut sama merasai penderitaan dan keperitaan umat Gaza terutama kita sebagai para pelajar SBP khususnya warga Sdar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s