Salam Eidulfitri dari Presiden BADAR SDAR 2010

Selamat Hari Raya Eidulfitri Dari Badar SDAR

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh…

Pertamanya marilah kita merafakkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Allah SWT.Segala kesyukuran kepada-Nya kerana memberikan kita ruang dan peluang untuk bersama-sama mengecapi nikmat-Nya,Alhamdulillah.Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan kaum kerabat baginda,para sahabat dan mereka-mereka yang terdahulu berjuang di jalan Allah.

“Tatkala Tarbiyah Ramadhan telah disemai,Syawal pula tiba sebagai bulan menilai”

Sesunguhnya,masa itu berlalu dengan sangat pantas.Daripada siang menjadi malam,daripada kecil menjadi dewasa,daripada mentah menjadi matang dan kini kita semakin menhampiri bulan kemenangan bagi umat Islam yang akan berganti daripada Ramadhan Al-Mubarak kepada bulan Syawal.Berlalunya Ramadhan bersama janji Allah tentang ganjaran pahala yang berlipat kali ganda dari bulan-bulan biasa, maka ramai dikalangan kita yang memohon doa agar dipanjangkan umur untuk bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.

Begitu juga, Ramadhan yang bakal dirindui ini bukan sekadar telah membuka peluang-peluang untuk beribadah serta untuk mendapatkan ganjaran yang dijanjikan tetapi pengajaran daripadanya sememangnya amat penting untuk dinilai dan diteruskan.Sebagai contoh, disepanjang bulan Ramadhan, umat Islam samada secara sedar atau tidak telah mengunjungi masjid, membaca al-Quran, berpakaian sopan mengikut tuntutan syariat Islam, bercakap benar, tidak mengunjungi tempat-tempat hiburan atau maksiat, bahkan anak-anak remaja pun balik cepat ke rumah selepas sekolah atau dari tempat kerja semata-mata ingin bersama ahli keluarga berbuka dan bersolat jamaah.

Sebagai Muslim,kita perlu menganggap bahawa pemergian Ramadhan ini bukanlah bererti terhentinya proses dalam mentaribah diri serta mengawal nafsu agar terus mengerjakan amal ibadah seperti berpuasa sunat, membaca al-Quran, bersedekah, menghadiri solat berjamaah di masjid atau surau dan sebagainya. Oleh itu, amat malang dan rugi bagi kita yang telah berjaya mendidik nafsu sepanjang tarbiah Ramadhan tetapi kita kembali semula menjadi hamba kepada kehendak dan dorongan nafsu tersebut.

Kerana itu, jadikanlah diri kita sebagai hamba Allah yang sentiasa menghidupkan suasana Syawal dengan perkara yang dikira ibadat di sisi Allah s.w.t dan bukannya dengan mencemari kesucian Syawal melalui amalan yang bercanggah dengan syarak. Bersesuaian hari raya sebagai hari kemenangan dalam mengekang nafsu sepanjang Ramadhan, maka janganlah kita kotorkan kembali diri kita dengan melakukan maksiat sehingga kita kembali menjadi kalah kepada hasutan nafsu dan syaitan. Kemenangan yang mesti dicapai ialah kejayaan dalam melahirkan diri kita sebagai hamba Allah yang bertaqwa, bukannya sebagai manusia yang durhaka terhadap Allah s.w.t. Oleh itu, kita mesti teruskan segala proses tarbiah yang dilalui dan diterima sepanjang Ramadhan yang lalu pada bulan-bulan seterusnya. Begitu juga dalam kegembiraan dan kemeriahan menyambut hari raya janganlah kita lupa untuk merebut tawaran Allah s.w.t untuk sama-sama menunaikan ibadat puasa sunat 6 hari di bulan Syawal. Sebagaimana yang dinyatakan oleh Baginda Rasulullah s.a.w. dimana kelebihannya seperti orang berpuasa sepanjang tahun dalam sabdanya yang berbunyi :

“Daripada Abi Hurairah r.a., Dari Nabi s.a.w. katanya : Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan, kemudian di ikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, maka ia seperti berpuasa sepanjang tahun “.( H.R.Muslim )

Dalam keseronokan dan kegembiraan kita menyambut kedatangan Syawal dan suasana hari raya dengan aktiviti kunjung mengunjung dan ziarah menziarahi sanak saudara dan rakan-rakan, kita janganlah lupa dan lalai dengan kemuliaan bulan ini, seolah-olah semua keseronokan tersebut adalah bonus bagi kita menyambut hari raya. Sehingga kita lupa bahawa kedatangan Syawal merupakan suatu kehilangan besar sebahagian kenikmatan untuk beribadat, walaupun ibadah puasa sunat boleh diteruskan di bulan Syawal, namun keseronokan bertarawih dan Lailatul Qadar tidak dapat dinikmati lagi sehinggalah Ramadhan yang akan datang.

Sebenarnya Islam tidak melarang umatnya berhibur untuk meraikan sesuatu kemenangan atau kejayaan tetapi hendaklah ianya dilakukan melalui saluran hiburan yang betul dan berfaedah yang disertai dengan nilai akhlak mulia serta membanyakkan kesyukuran kepada Allah.Oleh itu, dengan berlalunya Ramadhan maka marilah sama-sama kita melakukan muhasabah diri. Apakah diterima amal ibadah kita sepanjang Ramadhan lalu ? atau Apakah puasa kita benar-benar sebagai suatu ujian dan latihan bagi kita ?Maka, diharapkan Syawal ini menjadi bulan untuk kita menilai diri.

Akhirnya, dikesempatan Syawal yang mulia ini,saya ingin menyeru umat Islam agar menjadikan Aidil Fitri yang kita rayakan dapat mendekatkan diri dengan Allah s.w.t. serta mengharapkan disiplin tarbiah yang dibentuk sepanjang Ramadhan memberi kesan yang baik dan terus kekal dalam diri.Tingkatkanlah amalan di bulan Syawal ini sebagai pelengkap kepada ujian kita di Ramadhan yang lalu.Serta jadikanlah syawal ini sebagai satu bentuk penilaian terhadap diri kita sama ada madrasah tarbiyah di Ramadhan yang lalu benar-benar melayakkan kita dianugerahi ijazah ketaqwaan ataupun tidak.Rebutlah puasa 6 hari di bulan Syawal ini. Mudah-mudahan segala amalan yang kita kerjakan diterima Allah dan tidak menjadi sia-sia.

Saya juga mewakili semua aktivis BADAR Sekolah Dato’Abdul Razak bagi tahun 2010 mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan menyusun jari memohon kemaafan dan keampunan daripada semua pihak.Kami mendoakan semoga diperkukuhkan keimanan dan ketaqwaan menjelang lebaran yang akan tiba. Kami juga mendoakanagar Madrasah Ramadhan benar-benar memaknakan erti kemerdekaan insan dari belenggu nafsu syahwat. Hiasilah hari raya ini dengan meningkatkan kualiti Taqarrub kepada Allah azzawajalla. INSYA ALLAH.

Kullu wa antum bi khair,Taqabbalallahhu taotakum
Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin

Ahmad Syafiq Aizat b. Nazri
Presiden Badar 2010

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s