Muktamar Badar 2010 – Perkukuhkan Ukhuwah Mantapkan Tarbiah

Khamis 14 Oktober yang lalu telah berlansung Muktamar Badar Kali Ke- 5 bagi sesi 2010.Muktamar Badar kali ini telah dirasmikan oleh Tn. Pengetua Cemerlang Tn. Hj Zakaria b. Md. Zin. Turut serta menghadiri muktamar kali ini ialah En. Muhammad Yazid b. Abd. Wahab, guru-guru penasihat dan penggerak Badar seramai 65 orang.

Muktamar dimulakan dengan bacaan al-Quran yang dialunkan oleh Sdr. Muhamad Hasif diikuti dengan Ucapan Dasar Presiden Badar 2010 Sdr. Ahmad Syafiq Aizat b. Nazri.

Dengan tema ” Perkukuhkan Ukhuwwah Mantapkan Tarbiah“, Sdr. Presiden menggariskan dua kekuatan tonggak organisasi dakwah iaitu mengukukkan elemen ukhuwwah dan memperkasa kekuatan internal iaitu “Tarbiah”. Kealpaan dalam menekankan aspek ini akan memberikan risiko besar terhadap organisasi dakwah ini.

Beliau juga menjelaskan beberapa cadangan konstruk bagi menjana kekuatan ukhuwah dan memperkasa nilai tarbiyah organisasi. Pembudayaan Tarbiah akan dapat memastikan organisasi tidak ketandusan barisan pemimpin yang akan silih berganti.

Kemuncak Muktamar ialah perasmian oleh Tn. Pengetua Cemerlang Tn. Hj. Zakaria b. Md. Zin. Beliau berharap organisasi Badar dapat memainkan peranan lebih aktif dalam membawa dakwah yang komprehensif terutama bagi menangani gejala lembut di sekolah SBP lelaki.

Untuk memastikan kecemerlangan organisasi beliau menyarankan konsep  4B iaitu Berilmu Beriman, Berdisiplin dan Bermoral. Beliau menegaskan mana-mana bangsa berjaya disebabkan 4 faktor. Justeru jika bangsa Melayu ingin menjadi hebat mesti kembali kepada 4 elemen tersebut tanpa mengabaikan makna ‘Melayu’ yang termaktub di dalam nas Perlembagaan iaitu seorang bercakap Bahasa Melayu, beragama Islam dan mengamalkan budaya dan adat yang bercirikan Melayu.

Muktmar  ini disusuli pula dengan pembentangan Laporan Aktiviti 2010 oleh Setiausaha Agung Sdr. Muhamad Najmi, diikuti Laporan Kewangan oleh Sdr. Rais selaku Bendahari  Badar 2010. Seterusnya majlis penyerahan  tugas dan pengumuman kepimpinan baru bagi sesi 2011  oleh Ust. Mohd Azizee. Presiden Badar sesi 2011 akan  dipimpin oleh Sdr. Ahmad Hafiz b. Ahmad Izzudin.

Serius menghadiri Muktamar

Muktamar diakhiri dengan tayangan montaj dan deklamasi sajak buat penggerak Badar Tingkatan 5.

Dakwah & Tarbiah Dulu Kini dan Selamnaya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s