Program Smart Solat Tingkatan 1

Program Smart Solat Tingkatan 1

BADAR Sekolah Dato’ Abdul Razak telah mengadakan Program Smart Solat bersama pelajar Tingkatan 1 2011. Program ini bertujuan untuk melatih dan mengukuh ibadah solat serta memastikan ibadah solat yang dilakukan adalah dengan keadaan yang baik dan betul.  Program ini dijalankan dalam bentuk inter-house. Penggerak BADAR tingkatan 3-5 telah terlibat sebagai fasilitator-fasilitator dalam program tersebut.

Pelajar Tingkatan 1 belajar solat dengan betul

Rukun Islam yang pertama adalah solat. Solat ibarat ‘pillars'(tiang) Islam, tiada solat maka Islam runtuh sepertimana di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi “Solat itu tiang agama, sesiapa yang meninggalkannya dia telah meruntuhkan agama.

'Pillars Islam'

Selain itu, kajian saintik telah membuktikan bahawa perbuatan sujud dalam ibadah solat dapat memberi otak darah yang secukupnya. Jikalau seseorang muslim itu meninggalkan solat, maka otak tidak akan menerima darah yang secukupnya. Subhanallah, banyak hikmah disebalik ibadah solat!

Banyak hikmah disebalik ibadah solat

Semoga dengan adanya program Smart Solat yang telah dianjurkan oleh BADAR Sekolah Dato’ Abdul Razak dapat membina thinking capability (quwwatul tafkir) minda pelajar tingkatan 1 yang hebat.

Sesi Penerangan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s